LUXmedia contact button

ODDAJ POVPRAŠEVANJE

Kdaj izdelava nove spletne strani in kdaj zgolj prenova?

Izdelava spletene strani mogoče še ni potrebna, če lahko obstoječo spletno stran dokaj enostavno nadgrajujemo in preoblikujemo po svojih željah. Nikakor ni fiksnega časovnega okvira, ki ga nekateri prodajalci tako radi poudarjajo, kdaj je potrebna ponovna izdelava spletne strani.

Katere dejavnike moramo torej upoštevati, da vemo kdaj je potrebna izdelava spletne strani?

Predno si odgovorimo na vprašanje, se moramo vprašati, kako pogosto vsebinsko posodabljamo svojo spletno stran. Vsebina je namreč tista, ki ohranja našo prisotnost na visokih pozicijah iskalnika Google, od kjer običajno dobimo največ organskega obiska – teza ne upošteva Google oglaševanje, Facebook oglaševanje in SEO optimizacije spletne strani.

Rick Burns (HubSpot) je analiziral podatke 1531 strank in ugotovil, da 795 podjetij redno objavlja bloge, preostalih 736 pa ne. Analiza je razkrila, da spletne strani, ki se redno vsebinsko posodabljajo, dosežejo:

  • 97% več vhodnih povezav (backlinkov)
  • 55% več obiskovalcev
  • imajo glede na Google Search Console 434% več indeksiranih strani v 90 dnevnem časovnem obdobju

Torej, da zaključim uvodno razmišljanje – če si želite to k čemur stremimo vsi, bolj obiskano spletno stran, morda ni potrebna izdelava spletne strani ampak zgolj vložek časa, da končno začnete bolj redno posodabljati vsebino spletne strani.

Kdaj izdelava spletne strani in kdaj prenova spletne strani vmesna 2

KDAJ PRENOVA SPLETNE STRANI?


1. Novi izdelki ali storitve v ponudbi
Običajno je dodajanje izdelkov v spletni trgovini rutinski postopek, dodajanje storitev na spletni strani pa odvisno od same zasnove spletne strani. Običajno nekaj klikov v CMS sistemu (urejevalnik spletne strani) in minimalen dodaten razvoj obstoječe spletne strani, zato izdelava spletne strani ni potreba.

2. Vizualna osvežitev spletne strani ali preimenovane podjetja
Dokler govorimo o spremembi barv, napisov, logotipa in slik je stvar precej enostavna ter hitro izvedljiva in izdelava spletne strani ni potrebna.
Če govorimo o spremembi pozicij elementov spletne strani (žična struktura), je treba dodatno upoštevati nekaj ur razvojnega dela za prilagoditev prikaza na vseh napravah in prenova spletne strani bi se morala zaključiti brez posebnosti.

3. Spletna stran je rahlo počasna
Če je odpiranje spletne strani rahlo počasno, še ni nujno potrebna ponovna izdelava spletne strani. Vedno obstaja še nekaj prostora za optimizacijo hitrosti, da podaljšamo življenjsko dobo obstoječi spletni strani:

  • optimizacija slik
  • odstranitev slik in datotek, ki se v ozadju naložijo in se ne prikažejo/uporabljajo
  • optimizacija strežniških kapacitet
  • odstranitev balastne programske kode ter vtičnikov, ki se ne uporabljajo
  • odstranitev kod za sledenje, ki se ne uporabljajo

Če z navedenimi postopki uspemo pohitriti spletno stran, potem nova izdelava spletne strani še ni potrebna, dobimo pa tekom postopka tudi oceno koliko življenjske dobe še ima spletna stran.

KDAJ IZDELAVA SPLETNE STRANI?


1. Če nimate dostopa do CMS sistema in ne morete sami dodajati vsebine
Izdelava spletnih strani mora vsebovati tudi optimalen CMS sistem za dodajanje vsebin in urejanje spletne strani. Če dostopa do CMS sistema nimate ali je ta pogojno uporaben, je potrebna izdelava spletne strani.

2. Če je spletna stran nepregledna
Če je UX (user experience) spletne strani slab in obiskovalcu ne nudi prave vsebine in klika željenih povezav na pravem mestu, je potrebna izdelava spletne strani.

Kdaj izdelava spletne strani in kdaj prenova spletne strani vmesna

3. Če je vaša spletna stran počasna
Izdelava spletnih strani, ki so programsko in grafično ustrezne za dobro odzivnost je vsekakor tudi pogoj za renome izvajalca izdelave spletnih strani. Če je vaša spletna stran neprimerno prepočasna, morda niti postopek optimizacije iz predhodnega podnaslova ne bo dovolj.

4. Če spletna stran ni mobilno prilagojena
Izdelava mobilno prilagojenih spletnih strani je že nekaj let industrijski standard in če vaša spletna stran še ni mobilno prilagojena, je potrebna izdelava spletne strani.

5. Če je CMS sistem spletne strani zastarel
Če uporabljate CMS sistem, ki ga vzdrževalec spletne strani ne nadgrajuje, ali pa je že v zasnovi funkcionalno preveč omejen, je potrebna izdelava spletne strani v novem, po možnosti zaprtokodnem CMS sistemu.

6. Če spletna stran nima organskega obiska
Organski obisk je odvisen predvsem od vsebine in SEO optimizacije spletne strani, v nekaterih primerih pa tudi zaradi strukture spletne strani ali zasnove CMS sistema, ki ne omogoča določenih funkcionalnosti spletne strani, med drugim izvajanje on-site SEO optimizacije spletne strani.

7. Ko je izdelava spletne strani stroškovno bolj smiselna kot prenova
V tej točki ni potrebo izgubljati preveč besed. V primeru, da imate na mizi ponudbo za prenovo spletne strani, katere cena je zajeten del izdelave spletne strani, prenova ni smiselna.

Cilj vsake spletne strani in spletne trgovine je monetizacija, torej izplen večji od vložka. Za izdelavo spletnih trgovin in izdelavo spletnih strani v zaprtokodnem CMS sistemu Minitron, ki vam bo omogočal enostavno in varno poslovanje, nas kontaktirajte in našli bomo primerno rešitev, ki vam bo pisana na kožo.


Pogosta vprašanja – FAQ:

Kako poteka prenova spletne strani?

Prenova spletne strani se izvede z vnaprej določenim planom aktivnosti. Če zgolj dodajamo izdelke, gre za rutinski postopek, v ostalih pogledih prenove spletne strani, pa le-to postavimo na poddomeno, izvedemo vsa dela in jo po zaključku ponovno prenesemo na nosilno domeno. Predhodno seveda izvedemo varnostno kopijo.

Koliko stane prenova spletne strani?

Strošek zagotovo zavisi od obsega prenove, zato ga je možno definirati zgolj v obliki individualne ponudbe z izvajalcem prenove spletne strani.

Na koliko časa je potrebna ponovna izdelava spletne strani?

Časovnik nikakor ni določen. Če se najdete kje v zgornjih točkah, kjer je navedeno v katerem primeru je potrebna ponovna izdelava spletne strani je čas že primeren.

Koliko stane izdelava spletne strani?

Pogosto vprašanje »Koliko pri vas stane izdelava spletnih strani« je podobno vprašanju »Koliko pri vas stane avto«. Odgovor je precej personaliziran in je odvisen od vaših želja in ciljev, ki jih s spletno stranjo ali spletno trgovino želite doseči.

Kako dolgo traja izdelava spletne strani?

V primeru, da gre za enostaven projekt in ima stranka pripravljeno vsebino, je izdelava spletne strani lahko zaključena v 14 dnevih.
Srednje zahtevni projekti običajno trajajo nekje 2 meseca, medtem ko je časovnica za zahtevne projekte z veliko dodatnimi funkcionalnostmi, vgradnjo prilagojenega konfiguratorja in ogromno količino podatkov lahko daljša od 6 mesecev.

Izbrani odprtokodni ali zaprtokodni CMS sistem?

Za miniaturni projekt brez pričakovanih finančnih učinkov, ki svojega obsega ne bo nikoli prerastel je stroškovno smiseln odprtokodni CMS sistem.
Za ostale projekte, kjer se pričakuje nek denarni tok in bo ta odvisen od spletnega nastopa, pa zaprtokodni CMS sistem. Več si lahko preberete v članku »Kaj je cms, ki je pomemben člen vsake spletne strani ali trgovine«
Kavica?
Ikona kava
Facebook oglaševanje bottom

Zadnje reference

ODDAJ POVPRAŠEVANJE

Ikona skodelica kave
Sprejmete povabilo na kavo?
’’...pri nas kavica teče v potokih...’’

izdelava spletne strani slogan