LUXmedia contact button

ODDAJ POVPRAŠEVANJE

Kako do prvih pozicij na iskalniku Google? 1.del

Si želite, da se vaša spletna stran prikaže na samem vrhu Google iskalnika? Na visokih pozicijah si namreč lahko nadejate več prometa na vaši strani in več zanimanja za vaše storitve ali izdelke.

Veste kakšna je pot do visokih uvrstitev?
Tako kot na večino vprašanj, je tudi tukaj več odgovorov. Grobo gledano lahko za visoke uvrstitve na Google iskalniku poskrbi SEO optimizacija spletnih strani (search engine optimization) ali pa Google oglaševanje z Google Adwords.

SEO OPTIMIZACIJA SPLETNIH STRANI


SEO optimizacija spletnih strani je dolgoročen proces, ki vam bo vzel kar nekaj časa, rezultati pa bodo vidni šele po urah in urah dela. Seveda ne v istem dnevu, ampak v roku tednov in mesecev. SEO optimizacija spletne strani pa vam ne bo postregla z visokimi uvrstitvami le na Googlu ampak tudi na drugih iskalnikih, kot je na primer Najdi.si, Yahoo in podobno.

SEO optimizacija spletnih strani se začne z on-site optimizacijo. Poleg same strukture spletne strani so pomembni metapodatki vsake posamične podstrani in pa sama vsebina. Struktura mora biti enostavna, da jo lahko spletni pajki z lahkoto predelujejo. Za razumevanje le-te je potrebno nekaj strokovnosti, laično pa lahko dobro strukturo prepoznate po tem, da so vse podstrani enostavno dosegljive iz ostalih strani vaše spletne strani.

Ko govorimo o metapodatkih imamo v mislih predvsem dva ključna podatka, ki označujeta kaj se na določeni podstrani nahaja – vsebinsko seveda. Ta dva podatka sta Meta Description (opis) in Meta Keywords (ključne besede) in predstavljata osnovo SEO optimizacije spletnih strani. Če imate ustrezno administratorsko orodje lahko ta dva podatka poljubno urejate za vsako podstran.

Pomembno pri SEO optimizaciji spletnih strani, urejanju teh podatkov, je poznavanje vsebine spletne strani ter statističnih podatkov o iskanosti posameznih ključnih besed ali izrazov. Torej - koliko ljudi išče nek podatek in kaj od tega jim mi lahko predstavimo na naši spletni strani, potem pa seveda še to, da primerno uporabimo metapodatke za opis le tega.

Meta opis (Meta Descrition) je praviloma dolg do 158 znakov s presledki. Je pa priporočljivo, da le-ta ni namenjen le SEO optimizaciji spletne strani, ampak je tudi berljiv. Zakaj? Ta opis bodo videli tudi vsi uporabniki, ki iščejo storitve ali izdelke enake vašim, sam opis pa se jim bo pokazal pod rezultatom iskanja na spletnem iskalniku neposredno pod naslovom spletne strani. In ko smo že ravno pri naslovu – ob primerni strukturi spletne strani je ta zelo pomemben za dobro SEO optimizacijo spletnih strani.

google optimizacija vmesna

Meta ključne besede (Meta Keywords) so dejanske ključne besede, ki jih lahko najdemo tudi na sami podstrani spletne strani. Torej tisto o čemur pišemo na določeni podstrani oz. ključne besede in izraze, ki jih pri tem uporabljamo zapišemo tudi v Meta ključne besede. To so besede za katere vemo, da so zelo pogosto iskane, oziroma smo preverili statistiko pogostosti iskanja. Smiselno je uporabljati od 3 do največ 6 ključnih besed, se pravi tiste, ki so res najbolj relevantne, celotna dolžina pa naj ne presega dolžine 70 znakov.

Torej kakšna se vam zdi SEO optimizacija spletnih strani? Je postopek SEO optimizacije enostaven ali preveč kompleksen, da bi ga opravljali sami? Tudi pri on-site optimizaciji gre namreč lahko za kontinuiran proces. Če na primer pišete blog ali na spletno stran redno odlagate praktično kakršnokoli vsebino, potem morate vse te novonastale podstrani opremljati z metapodatki.

Stvar postane komplicirana če optimizacije nikoli ni nihče delal in bi bilo potrebo izvesti postopek optimizacije v večjem obsegu. Takrat je morda celotno stvar najbolje zaupati strokovnjakom.

SEO OPTIMIZACIJA SPLETNIH STRANI - PRIMER


Če stvar vsaj približno obvladate, naj vam na spodnjem primeru pokažemo kako približno naj bi celotna stvar izgledala.
Recimo da imamo spletno stran, ki opisuje kozmetične izdelke, večji del teksta na strani pa je namenjen gelu za lase.

Najprej se potrudimo, da se v tekstu dovolj pogosto ponovijo relevantne ključne besede oz. izrazi, kot sta kozmetični izdelki, gel za lase in podobni artikli, ki jih opisujemo – na primer lak za lase če pišemo tudi o tem. Ste mogoče šteli kolikokrat se je v tem članku pojavil izraz SEO optimizacija spletnih strani?
Beseda »SEO« je namerno napisana z velikimi črkami – da lažje razberete, da nekaj bolj pogosto ponavljanje ni tako moteče…čeprav sem se ekstra potrudil.

Eno ali dve ključni besedi je smiselno omeniti seveda tudi v naslovu. Če ste naslov napisali pred vsebino je sedaj morda čas, da ga popravite. Morda vam je všeč naslov – Kozmetični izdelki zanjo, morda Gel za lase je kozmetični hit.

Dober meta opis bi bil lahko naslednji: »Gel za lase ali lak za lase? Zaupajte nam kateri kozmetični izdelki vam najbolj ustrezajo.« Ste morda opazili dolžino? Ja, 158 znakov je največ kar napišete, nikakor pa ni potrebno da s svojim avtomobilom zavzamete vse parkirišče kajne?! Potrebno je namreč upoštevati, da se pravila s časom spreminjajo, spreminja se tudi dolžina prikazanega teksta na različnih napravah.

Primerne ključne besede? Tople vode tukaj ni – Kozmetični izdelki, gel za lase, lak za lase.
Če ne veste kje se metapodatki na vaši strani nahajajo nas lahko pokličete, medtem pa vam pripravimo še nadaljevanje članka, kjer bo govora v off-site optimizaciji in Google oglaševanju z Google Adwords.


Preberi si še:
>> Kako do prvih pozicij na iskalniku Google? 2.del
>> Kako do prvih pozicij na iskalniku Google? 3.del
Kavica?
Ikona kava
Facebook oglaševanje bottom

Zadnje reference

ODDAJ POVPRAŠEVANJE

Ikona skodelica kave
Sprejmete povabilo na kavo?
’’...pri nas kavica teče v potokih...’’

izdelava spletne strani slogan