LUXmedia contact button

ODDAJ POVPRAŠEVANJE

Kdaj je potrebna prenova spletne strani

Ker je prenova spletne strani finančni zalogaj, je potrebno premisliti ali je ta res že potrebna. Najpogosteje se omenjajo pretečen čas od zadnje prenove spletne strani, vendar ta resnično ni relevanten. Najprej se je potrebno vprašati, zakaj je potrebna prenova spletne strani.
 

Kaj je prenova spletne strani


Zagotovo prenova spletne strani ni nova izdelava spletne strani, ampak zgolj dodelava obstoječe. Ta običajno vsebuje dodelavo vsebine, morda izboljšanje navigacije ter preglednosti, na splošno pa moramo gledati na boljši UX (user experience) spletne strani, saj je cilj vsake spletne strani konverzija.
 

Pripravite načrt prenove spletne strani


Tako, kot za vse ostalo v poslovnem svetu je tudi za prenovo spletne strani potrebo pripraviti načrt. Če ne veste kaj navesti v načrtu, morda prenove sploh ne potrebujete. To seveda velja za tiste, ki ne najdejo kaj bi sploh še lahko izboljšali, ker je trenutno stanje več kot zadovoljivo – pa je res? Vedno obstaja prostor za izboljšave, tako kot pri vseh stvareh.

Preverite podatke v analitiki, analizirajte pretekle trende posamičnih konverzij, preverite izpolnitev ciljev različnih kanalov uporabnikov,…ko analizirate preteklo uporabo vaše spletne strani, boste zagotovo našli vrzeli, ki jih lahko zapolnite. Na podlagi le-teh pripravite podroben načrt za prenovo spletne strani.
 

Kdaj torej prenova spletne strani?


Odgovor na vprašanje kaj je potrebna prenova spletne strani se torej skriva v prejšnjem odstavku. Pa opišimo vse skupaj malo bolj podrobno. Prenova spletne strani je potrebna, ko uvidite, da so možne izboljšave:
  • Se količina konverzij na spletni strani skozi čas spreminja z negativnim trendom, ali ne sledi dovolj hitro pozitivnemu trendu, ki smo si ga zamislili
  • Ali je povprečen čas na strani prekratek in uporabniki enostavno ne najdejo dovolj zanimive vsebine oz. izdelkov.
  • Ali je izguba potencialnih kupcev skozi nakupni proces prevelika.
  • Ali nam cilj, kot je na primer prijava na novice, prenos priročnika in podobno, ne konvertira dovolj.
  • Je prikaz odzivne (mobilne) spletne strani na novejših napravah popačen.
  • Ali je spletna stran s časom postala prepočasna, sploh na manj zmogljivih napravah.

Kaj je potrebna prenova spletne strani

Prenova spletne strani je torej potrebna, ko bi s svojo spletno stranjo lahko dosegli več poslovnih ciljev ali vmesnih analitičnih ciljev, ki botrujejo boljši dosegi poslovnih ciljev.
 

Prenova spletne strani v finančnih okvirih


Ne bomo govorili o točni številki, ki jo bomo namenili prenovi spletne strani, saj stvar ni tako enoznačna. V mnogih primerih so dovolj že notranji kadrovski resursi, saj je potrebna zgolj dodelava vsebine. Da, prenova spletne strani je lahko zgolj vsebinska, če je izkaže, da je edina pomanjkljivost vsebina.

Obsežnejša prenova spletne strani, kjer bo vpleten razvojni oddelek pa je zagotovo tudi finančno obsežnejša. Torej ena in druga skrajnost iz finančnega vidika. In če odgovor posplošimo – prenova spletne strani se mora poznati v pozitivnih finančnih posledicah, vložek pa mora biti nižji od potencialnih prihodkov.

Sorazmerno je prenova spletne strani uspešnega in večjega podjetja prej upravičena, kot pri manjšem podjetju z omejenimi prihodki.

Torej, pomislite ter preverite, kaj vam trenutna spletna stran prinaša. Kaj bi lahko izboljšali ter kaj pričakujete od teh izboljšav. Potem preverite, koliko bi vas stala prenova spletne strani in odločitev mora biti na dlani.
Kavica?
Ikona kava
Facebook oglaševanje bottom

Zadnje reference

ODDAJ POVPRAŠEVANJE

Ikona skodelica kave
Sprejmete povabilo na kavo?
’’...pri nas kavica teče v potokih...’’

izdelava spletne strani slogan