LUXmedia contact button

ODDAJ POVPRAŠEVANJE

Kako sami pohitrite spletno stran ali trgovino

Če je nalaganje vaše spletne strani ali spletne trgovine prepočasno lahko izgubljate dragocene obiskovalce. Vsaka spletna stran, ki se nalaga več kot 3 sekunde, naj bi po statistiki izgubljala promet.

Pa poglejmo par stvari, ki jih lahko naredite sami, tudi če niste programer, ki mu je izdelava spletnih strani vsakdan.
Hitrosti seveda ne smete testirati na svojem računalniku ali telefonu, če pred tem ne pobrišete zgodovine oz. predpomnjenih slik in datotek ter piškotkov v brskalniku.

Kako sami pohitrite spletno stran ali spletno trgovino vmesna1

Če ne želite izgubiti podatkov, ki naj bi jih izbrisali, lahko uporabite spletni brskalnik, ki ga običajno ne uporabljate.

Alternativo predstavljajo spletna orodja za testiranje hitrosti spletih strani, med katerimi je najbolj znano Google Lighthouse (https://pagespeed.web.dev/).
Najbolj enostaven prikaz podatkov hitrosti spletne strani za laike, pa ima Solarwinds Pingdom (https://tools.pingdom.com/).

Optimizacija slik spletne strani


Večina spletnih strani ima težavo s slikami, ki zasedejo preveč prostora in se dolgo časa prenašajo po spletu.
Če je vaša spletna stran med njimi, bo rezultat pokazal, da slike na spletni strani predstavljajo več kot 50% celotnega prenosa podatkov. Odgovor je sicer precej pavšalen, a drži za večino primerov.

Kako sami pohitrite spletno stran ali spletno trgovino vmesna2

Obstoječe slike ter vse slike, ki jih boste še nalagali na vašo spletno stran optimizirajte s spletnimi orodji, kot je na primer Tinypng.
Izdelava spletne strani s strani kakovostnega izvajalca, bi morala vsebovati tudi optimizacijo slik, vendar če ste slike menjali ali dodajali, so lahko te prevelike.

Pravilna dimenzija slik


Drug pomemben vidik pri slikah je sama dimenzija. Na primer sliko, ki se prikazuje kot majhna slika izdelka v spletni trgovini ne potrebujemo nalagati v dimenziji za prikaz na celem zaslonu.

Če povzamemo na hipotetičnih dimenzija, če je prikaz slike izdelka 150x150px, mi pa naložimo sliko 1000x1000px, se bo ta verjetno prikazala primerno, bo pa porabila precej več prenosa podatkov in se bo zato spletna stran naložila počasneje.

Izdelava spletnih strani z vtičniki


Izdelava spletne strani v odprto kodnem CMS sistemu, pomeni tudi uporabo vtičnikov. Že v prvem koraku izdelave spletne strani se lahko naloži kakšen vtičnik preveč.

Kasneje pri nadgradnjah pa se običajno količina vtičnikov, z dopolnjevanjem funkcionalnosti, le še povečuje. Vtičnike, ki jih spletna stran ne potrebuje, onemogočite in tako zmanjšajte čas nalaganja spletne strani.

Izdelava spletne strani v zaprto kodnem CMS sistemu


Zakaj je izdelava spletne strani v zaprto kodnem CMS sistemu prednost? Zato ker se vsaka izdelava spletne strani začne s programiranjem unikatne programske kode, ki je spisana za točno vašo spletno stran ali spletno trgovino.

Taka spletna stran ne vsebuje nepotrebnega balasta, ki pride z namestitvijo odprtokodnega CMS sistema in umeščanjem spletne strani v obstoječo predlogo.

Počasna spletna stran ni privlačna ne za obiskovalce, niti za spletne iskalnike, ki vam omogočajo obisk na spletni strani ali spletni trgovini.
Izdelava spletne strani v neprimernem CMS sistemu je lahko slab temelj, vse kar administrator dela kasneje, pa lahko stvar samo še poslabša.

Če imate težavo s počasno spletno stranjo ali spletno trgovino, nam lahko vprašanje o temi zastavite na info@lux-media.si in z veseljem vam bomo pomagali.
Kavica?
Ikona kava
Facebook oglaševanje bottom

Zadnje reference

ODDAJ POVPRAŠEVANJE

Ikona skodelica kave
Sprejmete povabilo na kavo?
’’...pri nas kavica teče v potokih...’’

izdelava spletne strani slogan