LUXmedia contact button

ODDAJ POVPRAŠEVANJE

Katera PISAVA / TIPOGRAFIJA je primerna za spletno stran?

Ali kdaj zaprete spletno stran, ker enostavno ne uspete prebrati vsebine. Ja, tudi mi smo med njimi. Torej, katera pisava je prava za na splet?

Kako vpliva določena pisava/tipografija na uporabnika? Ste se to kdaj vprašali?

Uporabniku lahko vzbudite veselje, nelagodje ali nervozo. Premišljeno izbrana pisava za vašo spletno stran je tako ključnega pomena, ali bo le-ta uspešna ali pa pogrnila na celi črti. Spletna stran je element, s katerim komunicirate z vašimi potencialnimi kupci! Zavedajte se tega!

NAJVEČ 3


To je pravilo! Večinoma se na spletnih straneh uporabljata dve pisavi. Ena je namenjena naslovom, druga glavni vsebini. Med seboj pa morata biti skladni in se dopolnjevati.


tipografija spletnih strani vmesna


DEKORATIVNA PISAVA


Izogibajte se neberljivi dekorativni pisavi. Zadnje čase je ta tip pisav postal pravi hit pri uporabi na spletnih straneh. Ob zmerni uporabi, spletno stran zelo lepo poživijo. Dekorativno pisavo vedno uporabljajte samo za naslove in krajše citate, nikoli pa ne za glavno vsebino.

VELIKE TISKANE ČRKE


Saj veste kaj pomenijo, kajne? Da nekaj poudarjate, kričite ali pa nekoga napadate. Nikakor niso primerne za glavno vsebino, lahko pa jih uporabite pri raznih naslovih in poudarkih.

SERIFNA ALI NESERIFNA PISAVA


Ok, da prvo razjasnimo kaj sploh pomenita pojma.
Serifne črke imajo na stikih vodoravnih in navpičnih potez različno oblikovane in različno velike zaključke - serife. Vodoravne in navpične poteze so različnih debelin.

Neserifne črke nimajo zaključkov na stikih vodoravnih in navpičnih potez. Vodoravne in navpične poteze so skoraj povsem enako debele.

Pri tisku se večinoma uporablja serifno pisavo zaradi zaključkov in lažje berljivosti. Na spletu pa je zgodba nekoliko drugačna. Ravno zaključki v digitalnih medijih otežujejo branje, zato se večinoma uporablja neserifna pisava.

RAZMIKI


Berljivost daljšega besedila lahko izboljšate z razmikom med vrsticami. Tako besedilo osvobodite natlačenosti. Paziti pa morate tudi, da ni razmika preveč, saj s tem spet dobite nasprotni učinek.

KAKO IN KJE NAJTI PRAVO PISAVO ZA SPLETNO STRAN?


Pravi naslov je Google Fonts, saj stran združuje pisave v primernem formatu za splet, tako da se pravilno prikazujejo v vseh brskalnikih. Če vaša spletna stran vsebuje šumnike, morate obvezno izbrati Latin extended in vam tako prikaže nabor pisav, ki vsebujejo šumnike.

Pisavo lahko tako kot slike tudi kupite na spletu. Obstaja namreč veliko spletnih strani, ki ponujajo fonte oziroma pisave. Še vedno pa smo vam na voljo mi, da rešimo vaš problem in vas povabimo k nam na kavo :)

Kavica?
Ikona kava
Facebook oglaševanje bottom

Zadnje reference

ODDAJ POVPRAŠEVANJE

Ikona skodelica kave
Sprejmete povabilo na kavo?
’’...pri nas kavica teče v potokih...’’

izdelava spletne strani slogan