LUXmedia contact button

ODDAJ POVPRAŠEVANJE

Kaj je SSL certifikat in zakaj ga spletna stran potrebuje?

Mogoče ste že opazili, da se nekateri spletni naslovi začnejo s http://, nekateri pa s https://. Drugi pa ste morda opazili ikono ključavnice ob naslovu spletne strani ali pa napis "Ni varno”.

Razlika med temi dvemi spletnimi strani je v tem, da ena uporablja SSL certifikat druga pa ne. Če se naslov začne s https://, to pomeni, da spletna stran uporablja SSL certifikat.

KAJ JE SSL CERTIFIKAT ZA SPLETNE STRANI?


SSL certifikat je odgovoren za kriptiranje (zaklepanje) podatkov v komunikaciji med spletno stranjo in brskalnikom obiskovalca. Pri vsakem vnosu podatkov s strani uporabnika, se ti podatki zakriptirajo in pošljejo na strežnik kjer gostuje spletna stran, ter se ponovno prevedejo v berljivo obliko. Enostavno povedano, na ta način vsi podatki po internetu potujejo v neberljivi obliki za morebitne zlonamerne hekerje.

V praksi bi lahko vse podatke, ki jih delimo na spletni strani, na pladnju ponudili tretjim osebam, če spletna stran ne uporablja SSL certifikata. Katere podatke pa najbolj pogosto delimo na spletnih straneh ter v spletnih trgovinah? Ti podatki so:

  • e-mail naslov
  • telefonska številka
  • uporabniška imena in gesla
  • številka, PIN in CVV koda bančne kartice

Kaj je SSL certifikat in zakaj ga spletna stran potrebuje vmesna 1

Mnogo ljudi pri omembi SSL certifikata najprej pomisli na spletne trgovine, vendar občutljive podatke vsakič delimo pri vpisu v spletno banko, tudi že vpis e-mail naslova na napačni spletni strani nam lahko prinese poln mailbox nezaželene pošte.

ALI MOJA SPLETNA STRAN POTREBUJE SSL CERTIFIKAT?


SSL certifikat je priporočljiv za vse spletne strani. Če imate na spletni strani kakršnekoli vnosne ali prijavne obrazce je odgovor na kratko - da, vaša spletna stran zagotovo potrebuje SSL certifikat. Če imajo uporabniki na vaši spletni strani možnost vnosa kakršnihkoli podatkov, je vgradnja SSL certifikata tako rekoč vaša odgovornost do vaših obiskovalcev.

KAKO VEM, ČE IMA SPLETNA STRAN SSL CERTIFIKAT?


Že najbolj laičnemu obiskovalcu spletne strani, bi moral v oko pasti napis tik ob URL naslovu spletne strani – Ni varno. V nekaterih brskalnikih, je namesto napisa prikazana prečrtana ali odklenjena ključavnica. Na spletni strani brez SSL certifikata se odsvetuje vnašanje kakršnihkoli podatkov.

Kaj je SSL certifikat in zakaj ga spletna stran potrebuje vmesna 2

ALI SSL CERTIFIKAT NA SPLETNI STRANI VPLIVA NA KOLIČINO OBISKOVALCEV TER NA SEO OPTIMIZACIJO?


Zagotovo si lahko predstavljate, da boste del obiskovalcev izgubili, če ne uporabljate SSL certifikata, že zaradi napisa »Ni varno«. Ta napis se pojavi, ker Google že od leta 2015 zagovarja množično uporabo SSL certifikatov, kar so povzeli tudi vsi množično uporabljeni spletni brskalniki, ki prikazujejo če spletna stran uporablja ali ne uporablja SSL certifikat.

Drug vidik je zagotovo visoka uvrstitev med organskimi prikazi – Organic traffic. Google je v svoj iskalni logaritem umestil tudi razvrščanje glede na uporabo SSL certifikata, kar so tudi javno objavili. S tem so nakazali razvojne smernice proti bolj varnemu brskanju po spletu. Za vse lastnike spletnih strani in spletnih trgovin pa je bil to zagotovo signal, da si vgradijo SSL certifikat, saj s tem dobijo več obiskovalcev na svojo spletno mesto, kar pomeni, da je SSL certifikat še kako pomemben za SEO optimizacijo spletnih strani.

VPLIV SSL CERTIFIKATA NA SPLETNO ANALITIKO GOOGLE ANALYTICS


Spletna analitika je nepogrešljivo orodje vsakega lastnika podjetja s spletno stranjo ali spletno trgovino in vsakdanje orodje za vse SEO strokovnjake. Vse spletne strani in spletne trgovine, ki ne uporabljajo SSL certifikata imajo pomanjkljive podatke, kar se lahko odrazi konec koncev tudi v prihodkih podjetja. Ves referenčni obisk, torej preusmerjen obisk iz drugih spletnih strani, je brez uporabe SSL certifikata viden kot obisk iz neznanega vira.

Kaj je SSL certifikat in zakaj ga spletna stran potrebuje vmesna 3

CENA SSL CERTIFIKATA


Obstaja vrsta različnih in s tem različno varnih SSL certifikatov ter tudi z različno namembnostjo. Da stvar čimbolj poenostavimo, naštejmo zgolj osnovne stroškovne okvire, ki veljajo za večino primerov.

Za osebni blog lahko uporabite brezplačni SSL certifikat, ki ima običajno 3 mesečno veljavnost, zato pazite, da ga redno obnavljate.

Za spletno stran, na kateri se ne vnašajo podatki plačil, zadošča certifikat priznanega izdajatelja, ki certifikat zaračuna med 30€ in 150€ z veljavnostjo 1 leto ter z možnostjo zakupa za 2 leti.

Za spletno trgovino ali spletno stran, na kateri se vnašajo podatki plačil, se priporoča certifikat priznanega izdajatelja, ki certifikat zaračuna med 100€ in 500€ z veljavnostjo 1 leto ter z možnostjo zakupa za 2 leti.

Če potrebujete kakršenkoli nasvet z SSL certifikati, pa nam lahko vprašanje zastavite na info@lux-media.si in z veseljem vam bomo pomagali.
Kavica?
Ikona kava
Facebook oglaševanje bottom

Zadnje reference

ODDAJ POVPRAŠEVANJE

Ikona skodelica kave
Sprejmete povabilo na kavo?
’’...pri nas kavica teče v potokih...’’

izdelava spletne strani slogan