Spletne strani - Kakšna naj bo INVESTICIJA v spletno stran?

 

Toliko časa smo že vpeti v digitalni svet, da smo že dodobra razvili percepcijo, kaj nekdo dobi za 300€ in kaj nekdo za 2000€. Zanimivo je vedno znova poslušati, kako bi spletno stran, ki jo je neko podjetje oblikovalo in sprogramiralo za 2000€ lahko nekdo naredil za ''pičlih'' 300€.  Ja, vsi smo bili nekoč tam, ko smo sprejeli vsak posel, pa četudi je bilo precej vloženega dela za bore malo denarja. Izkušnje so pa le nekaj. Toliko je bilo že trnove poti, nabrali smo si ogromno izkušenj da smo na točki, ko realno postavimo ceno in ne bomo sami sebi naredili škode. Na začetku, leta in leta nazaj  priznamo, je bilo kar nekaj projektov, ko smo zaradi lastnih napak in neznanja naredili kar nekaj ur minusa. Pa vseeno, VSAK mora čez to pot, da si zna postaviti ceno, sploh pa to, da se bo vsak ZNAL CENITI. 

 

Komentarje kot so:

 

  • oni bi mi pa to naredili skoraj zastonj
  • oni pa to znajo veliko bolje
  • drugi bi mi tole naredili za 300€
  • ...

Verjamemo, da tisti, ki ste prebrali do sem, da ste se že vsi srečali s takšnimi in podobnimi komentarji. Pa da ne bo pomote, ni govora o tem, da bi bile spletne strani slabo narejene, govora je o tem, zakaj takšne razlike v ceni.

Pa gremo lepo po vrsti.

Zakaj pri nas ne oblikujemo spletnih strani ki so pod 1000€?

Prvi korak je oblikovanje, ki se razlikuje od večine ponudnikov po tem, da se vse začne pri skici. S spleta si ne prenesemo template-a, ampak je naš svinčnik miška, naš papir pa Photoshop. Tako se začne, z risanjem spletne strani od črte do končnega izdelka v Photoshop-u. V tej fazi ima naročnik vedno na voljo 1000 in 1 željo, kako bo njegova spletna stran izgledala na koncu, ko bo le ta objavljena. Spreminjamo pozicije elementov, barve, grafične elmenete, pisavo....karkoli, da dosežemo končni izgled strani s katero bo naročnik zadovoljen. Tukaj je že prvi argument, zakaj?

Kaj se namreč zgodi, ko neko podjetje, ki se ukvarja z izdelovanjem spletnih strani s spleta prenese template, v katerem se bo oblikovala spletna stran? V template-u so pozicije že določene, mreža strani je že postavljena. S tem je prihranjenega veliko dela, saj je potrebno vstaviti še samo slike in vsebino. Posledično je takšna spletna stran na začetku cenejša.

 Vmesna kreativni design

 

Vendar kaj se zgodi, ko želi naročnik določen grafični element prestaviti drugam, recimo iz leve proti desni? Tukaj pa potem nastane problem, s katerim se velika večina tistih, ki izdelujemo spletne strani srečuje skoraj vsak dan. Seveda se da pozicije in elemente spreminjati, vendar je naslednji problem ta, da se zaradi spreminjanja pozicij začne ''podirati'' celotna struktura spletne strani. Kar je velika večina že verjetno opazila, ko so se na spletnih straneh elementi med seboj prekrivali oz. je bila na spletni strani prava mala zmešnjava. Da pa se vse te napake popravijo, je potreben čas in ČAS JE DENAR. Kako bo dodatno delo izvajalec zaračunal naročniku, pa je že druga pesem.

Tukaj se pokaže tista razlika, kako se bo zaradi naročnikovih naknadnih želja ''podrla'' celotna spletna stran, ki bo zaradi dodatno vloženega dela na koncu dražja kot sicer in s tem bo posledično tudi veliko slabe volje na obeh straneh.  Pa verjemite, ne govorimo tja v en dan, vedno bo naročnik imel dodatne želje, ki pa se jih pri oblikovanju spletne strani  v Photoshop-u zlahka realizira.

 

Zakaj smo izpostavili ta korak? Ker želimo, da naročnik  razume, da je investicija v dobro spletno stran bistvenega pomena za dobro uporabniško izkušnjo.  Na koncu je to ogledalo podjetja s katerim se bo na spletu predstavljalo kar nekaj let. Vse dokler ne pridejo novi spletni trendi.

 

 

 


Naročite se na naše E-novice.

Tedensko spremljajte najbolj sveže novice ter nasvete s področja spleta.

povabilo na kavo splet