Grafično oblikovanje - 5 načel dobrega logotipa

 

Ja, bili so časi ko se je risalo, ustvarjalo 3d logotipe, danes se še samo riše in ustvarja enostavno. To ne pomeni da so sedaj logotipi slabše kakovosti. Ravno nasprotno, prav toliko je vloženega truda da nastane tisti top izdelek, ki bo predstavljal vaše podjetje. Razlika je samo ta, da so veliko bolj pregledni ter zapomenljivi kar pa je bistvo pri vašem kupcu.

 

1. BITI ENOSTAVEN

To je pot, ki dopušča prepoznavnost in nepozabnost. Dober logotip je unikaten brez elementov ki bi prekrivali pomembne elemente. Še v 70 letih prejšnjega stoletja so predstavljali načelo oblikovanja K.I.S.S. >> Keep It Simple, Stupid, kar je pomembni dejavnik pri oblikovanju tudi danes. Enostavni logotipi so zlahka prepoznavni in imajo dober učnek pri naročniku. 

 

2. NEPOZABLJIV

Če boste upoštevali načelo biti enostaven, ste korak bližje nepozabnosti. Ustvariti logotip katerega si ljudje zapomnijo je ključ do uspeha. 

 

 vmesna 5 nacel dobrega logotipa

 

3. TEST ČASA

Poznate logotip Coca Cola? Ah, kaj sploh sprašujemo, seveda ga. No o tem govorimo. Bo vaš logotip še vedno učinkovit tudi čez 20, 40...let?

Res da je Coca Cola pač Coca Cola in je v ozadju kako uspeti pomembnih tudi precej ostalih drugih stvari, pa vseeno nikakor ne komplicirajte.

 

4. VSESTRANSKI

Logotip mora biti primeren za različne namene uporabe. Oblikovan mora biti v vektorski obliki, saj se ga tako lahko prilagodi na različne velikosti. Pri logotipu je potrebno paziti na barve, kako je s tiskom, če je natisnjen v eni barvi, če je pomanjšan na velikost poštne znamke ali je še vedno berljiv oz. če je natisnjen na velikost jumbo panojev, prav tako pa je potrebno paziti na svetlo in temno ozadje in kakšne barve je pri tem logotip.

Pomembna je priprava za tisk, da se tako izognemo kasnejšim težavam. Logotip je potrebno postaviti v CMYK, RGB in PANTONE barvni sistem.

 

5. USTREZNOST

Ko se oblikuje logotip je potrebno biti kreativen da le ta predstavlja storitve podjetja in da se po domače povedano ne brcne v temo. Ni potrebno da znakovno opredelite dejavnost podjetja, paziti je potrebno pa pravilne barve kot tudi tipografjo.

 

Še vedno pa se lahko po nasvet obrnet na nas, vas čakamo z dobro kavico.

 

 


Naročite se na naše E-novice.

Tedensko spremljajte najbolj sveže novice ter nasvete s področja spleta.

povabilo na kavo splet